7 Aralık 2014 Pazar

Dereotlu-Havuçlu Poğaça


Keyifli pazarlar.. Nasılsınız bakalım?? Her zaman söylerim güzel bir pazar güzel bir kahvaltıyla başlar diye. İşte bu düşünceyle her pazar güzel bir kahvaltı hazırlamaya çalışıyorum. Malum bir tek pazar kahvaltılarında ailecek uzun uzun kahvaltı yapabiliyoruz. Genelde akşamdan planlarım ne yapacağımı. Dün akşam poğaça yapayım diye verdim kararımı ama değişik olsun istedim. Hamuru dereotlu olan poğaçayı daha önce yapmıştım çok severiz. Bu sefer biraz daha farklı olsun istedim ve dereotuna bir de havuç ekledim. Sonuç gayet güzel. Havuç yada dereotu yemeyen çocuklar için güzel bir alternatif olacağını düşünüyorum. Uzmanların söylediklerine göre omega-3 yağ asidinin en çok bulunduğu sebzelerden biri de dereotu imiş. Ehh havucun da gözlere olan faydaları malum. Bu durumda değerlendirilesi bir tarif diye düşünüyorum. Hatta isterseniz iç malzemesini de yani peynirini de hamura ekleyip uygulayabilirsiniz. Beslenme çantaları değişik poğaçalar ister değil mi?? Güzel bir gün geçirmenizi diliyorum vee hemen tarifime geçiyorum...

Malzemeler:

2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı dolu dolu margarin veya tereyağ (ben teremyağ kaymaklı kullandım)
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
1 orta boy havuç (rendenin ince tarafı ile rendelenmiş)
Yarım demet ince kıyılmış dereotu
4-4,5 su bardağı un (az gelirse artırılabilir)

İç malzemesi:

Peynir (ben her zaman olduğu gibi kaşar loru kullandım)

Üzeri İçin:

Yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağ
susam-çörekotu

Hazırlanışı:

Yoğurma kabına un ve kabartma tozu haricindeki tüm malzemeleri koyalım ve elimizle iyice karıştıralım. Sıvı malzemelere unu ve kabartma tozunu da (unu her zaman olduğu gibi bir kere den değil bardak bardak ekleyelim) ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.
Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartıp avcumuzda açalım ve iç malzemesini koyup istediğimiz şekilde kapatalım. Hazırladığımız poğaçaları fırın tepsisine dizelim ve üzerlerine 1 yumurta sarısıyla 1 yemek kaşığı zeytinyağı çırpıp sürelim son olarak susam veya çörekotu serpelim ve 180 derece ısınmış fırında pişmeye bırakalım.
Pişen poğaçaları soğutmadan sıcak sıcak servis edelim.. Afiyet olsun yiyenlere...




Bu sabah ki kahvaltımızdan bir kare

Püf Noktası:

Poğaçayı hazırlarken iç malzemesindeki peyniri de hamura ekleyebilirsiniz. 
Şekil verirken ben yuvarlak yapmayı tercih ettim, siz istediğiniz şekilde kapatabilirsiniz. Ama içinde taneli malzeme olduğu için hamuru açarken dikkat etmek gerekiyor...


5 yorum:

  1. çok severim dereotunu... poğacaya çok yakışıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maydanoz kadar sevilmez aslında dereotu pek çok kişi tarafından ama ben de çok severim çok kullanırım mutfağımda.. :)

      Sil
  2. kaşar loru çok lezzetli oluyor poğaça nefis olmuş afiyetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Susam Çörekotu sağol ablacım çok severim kaşar lorunu çok kullanırım :)

      Sil
  3. kaşar loru çok lezzetli oluyor poğaça nefis olmuş afiyetle

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design