Malzemeler:
2 kilo domates (Bu tip soslarda armut domates diye anılan uzun domateslerden kullanmanızı tavsiye ederim. Daha az sulu olur etli kısmı daha fazla olur)
1 kilo kırmızı biber (kapya biber-salçalık biber)
100 gr. kıl acı biber
1 su bardağından 1 parmak az zeytinyağ
1 su bardağından 1 parmak az sirke
1,5 yemek kaşığı tuz (salamura tuzu-turşuluk tuz)
4 baş sarımsak
2 tane defne yaprağı (arzuya göre koyulmayabilir aroma versin diye kullandım)
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı:
Domatesleri soyup kabaca doğrayalım. Kırmızı biberlerinde çekirdek kısımlarını temizleyip kabaca doğrayalım. İkisini birlikte rondoda püre haline gelinceye kadar çekelim. Büyükçe bir tencereye alıp tuzunu atalım ve 1 saat arada karıştırarak pişmeye bırakalım.
Bu arada acı biberleri küçük küçük doğrayalım. Sarımsakları ezelim. 1 saatin sonunda maydanoz haricindeki tüm malzemeleri de tencereye ekleyeleyelim ve yarım saat daha kaynatalım. Son olarak maydanozları da ekleyelim ve tencereyi ocağın en küçük gözüne alalım.
Kavanozlara pay edelim ve kapaklarını sıkıca kapatalım ters çevirip bir mutfak bezinin üzerine sıralayalım. Ertesi güne kadar ellemeyelim kendi hallerinde soğusunlar. Ertesi gün şayet serin güneş almayan bir yerimiz varsa oraya yada buzdolabına kaldıralım. Yapacak olanlara kolay gelsin Afiyet olsun..
Püf Noktası:
Bu tip soslar yani domatesli ve sirke içeren soslar mümkün olduğunca serin yerde muhafaza edilmeli. Kavanoz kapakları çok iyi kapatılmalı. Domates asitli olduğu için bozulmaları önlemek için.
harika tarifler paylaşıyorsunuz ellerinize emeğinize sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
Silellerinize sağlık. Ne güzell. Kışın rahat etmek.. Sağlıkla yiyin inşaALLAH
YanıtlaSilkesinlikle öyle yaz aylarında biraz yoruluyoruz ama kışında rahatlığı tarifsiz :) teşekkür ederim :)
SilMerhabalar,
YanıtlaSilAynen bizim kışlık hazırlık görüntümüz gibi, bir an çok yakın hissettim:))) Sağlıklı ve bereketli oluyor...
Sizin de emeğinize sağlık.
merhaba Fulya hanım :) teşekkür ederim evet öyle hem sağlıklı hem bereketli ...
SilSosları çok severim. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSil