20 Aralık 2013 Cuma

Ayva Reçeli


Kahvaltıların olmazsa olmazı reçeller. Kış meyvelerinin içinde reçelini en sevdiğimdir. Ben de ayrı bir yeri vardır ayva reçelinin. Babaannem o kadar güzel yapardı ki anlatamam. Maalesef onun tarifi değil sizlerle paylaşacağım tarif ama oldukça benzedi, gayet güzel oldu. Umarım dener sizler de beğenirsiniz...
İşte tarifim..

Malzemeler:

1 kg ayva (soyulup, küçük doğranmış)
1 su bardağı su
4 su bardağı şeker (damak zevkinize göre, tadıp 1 bardak daha ekleyebilirsiniz)
2-3 tane karanfil
ayvalardan çıkan çekirdeklerden 6-7 tane
1 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:

Ayva reçelini bu şekliyle ilk kez yaptım, sonuç süper oldu. Ayva diğer meyvelere göre biraz daha sert bir meyve malum. Ben de burdan yola çıkarak reçeli düdüklü tencerede pişirerek işe başladım.
Küçük küçük doğranmış ayvaları ve 1 bardak sıcak suyu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerini  düdüklü tencereye koyup, 6-7 dakika pişirdim. Ocağı kapatıp tencerenin buharının boşalmasını bekledim. Karanfilleri ve ayva çekirdeklerini çıkarttım. Tencereyi tekrar ocağa alıp şekerini ekledim. Bu aşamadan itibaren hiç karıştırmadım, tencereyi sallayarak şekerin erimesini sağladım. Şeker tamamen eridiğinde (yaklaşık 15-20 dakika pişirdim kısık ateşte) limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha pişirdim. Kıvamını bulan reçeli ocaktan alıp soğumaya bıraktım. Soğuduktan sonra kavanoza doldurdum. Reçelim artık yenmeye hazır. Denemek isteyenlere şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun...


Püf Noktası:

Reçelin kıvamını, reçelden bir kaşık tabağa damlatıp akıcılığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Reçelin suyu eğer kolayca yayılmıyorsa kıvamı tamam demektir. Eğer akıcıysa biraz daha kaynatabilirsiniz.

Reçeli kaynatırken üzerinde oluşan köpükleri almayı ihmal etmeyin. Özellikle de fazla miktarda yaptıysanız ve çabuk tüketmeyecekseniz küflenme yapmaması için bu önemli.

4 yorum:

  1. merhaba
    reçeller arasında çilek ve ayva reçeli favorimdir :)
    elinize sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  2. :) teşekkür ederim. Evet kesinlikle size katılıyorum. Yaz meyvelerinde çilek, kışın ayva.

    YanıtlaSil
  3. Ayva recelini cok severim. Hala firsat bulup yapamadim. En kisa zamanda yaomaliyim. Nefis gorunuyor. Elinize saglik. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben de yeni yaptım sayılır.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design