29 Ocak 2014 Çarşamba

Portakallı Kek (Kağıt Bardakta)

''Kağıt bardakta pişen kek'' ilk duyduğunda insan nasıl yani diyor... Yani ben söylediğimde duyanlar ilk benden duymuşlar ve garip garip baktılar. Ben de nette farklı kek tarifleri ararken karşılaştım. Çok ilgimi çekmişti ama epeyce bir zaman denemek kısmet olmamıştı. Nihayet bugün fırsatını buldum. Tarif de tamamen başına geçtiğimde çıktı ortaya. Ama sonuç harika oldu.. :) Yani yiyenlerin söylediğine göre..:) İşte tarifi...

Malzemeler:

4 tane yumurta
1 + 4/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı portakal suyu
1,5 su bardağı sıvı yağ
4 tane portakalın kabuğunun rendesi
1 pkt. kabartma tozu
1 pkt. vanilya (kullanılmayabilir)
4 su bardağı un

Sos İçin:

1 su bardağı portakal suyu
Portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı nişasta
3 tatlı kaşığı toz şeker

Pişirmek İçin:

Kağıt bardak 
Bardakları yağlamak için sıvı yağ

Hazırlanışı:

Ön hazırlık olarak fırını 170 dereceye ayarlayalım. 4 tane portakalın önce kabuklarını rendeleyelim. Sonra suyunu sıkalım (4 portakaldan 2 su bardağı portakal suyu çıktı). Bardakların içlerini fırça yardımıyla yağlayalım.
Karıştırma kabına yumurtaları kıralım, şekeri ve portakal kabuklarının yarısını (vanilya kullanılacaksa vanilyayı) ekleyip krema kıvamına gelinceye kadar çırpalım. Karışıma sırasıyla süt, portakal suyu ve sıvı yağı da ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Son olarak unu ve kabartma tozunu da ekleyip çırpalım ve kek karışımını hazır hale getirelim. 
Yağlanmış kağıt bardakları yarısına kadar kek hamuruyla dolduralım. Bardakları fırın tepsisine yerleştirip ve önceden ısınmış olan fırında pişmeye bırakalım.
Kekler pişerken sosunu hazırlayalım. Küçük bir cezveye sos malzemelerini koyalım ve iyice karıştıralım. Ocağa alıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim. Koyulaşan sosu ocaktan alıp ara ara karıştırarak soğutalım.
Pişen kekleri fırından çıkartıp, bir süre tepside bekletelim. 


Hafif ılındıklarında kolaylıkla bardaktan ayrılacaklar. Hazır olan kekleri tabağa alıp sosla birlikte servis edebiliriz. 


Afiyet olsun...


Püf Noktası:

Ben bu ölçülerle 15 tane bardak kek yaptım. Ama ben biraz fazla koymuşum bardaklara. Yani yarısını biraz geçmişti. Yarısına kadar koyulduğunda 17 tane çıkar. Buna göre ölçüyü azaltıp çoğaltabilirsiniz. 

Bu kek sossuz olmaz mı?? Tabii ki olur. Eğer sos yapmayacaksanız ve biraz da tatlı severim diyorsanız şekeri tam 2 bardak kullanın. Ama sos farklı bir lezzet kattı tavsiye ederim.

Bardak tamamen bir pişirme şekli. Sunumu hoş, pratik, temizlik derdi yok. Ama normal kalıpta da pişirilebilir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design