13 Nisan 2014 Pazar

Yağ Mantısı


Anası babası Kayserili biri olarak geç bile kaldım bu tarifi yayınlamakta :) Bana göre mantının en kolay hallerinden birisi. Hamurunu kendim yapmak istiyorum ama yufka açmayı beceremiyorum diyenlere göre tam da. Kolay olduğu kadar  da lezzetli :) Buyrun geçelim tarife...

Malzemeler:

Hamur İçin:

3- 3,5 su bardağı un (3 bardaktan sonrası yumurtanın büyüklüğüne, un kalitesine göre değişir)
1 tane yumurta
1 pkt instant maya
1 su bardağı ılık süt
tuz
Yarım çay bardağı kadar un (hamurları açmak için)

İç Malzemesi:

300 gr. kıyma
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
1 tane orta boy kuru soğan (çok ince kıyılmış)
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için 2 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri İçin:

2 su bardağı süzme yoğurt
1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı tereyağ (veya zeytinyağ)
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Hazırlanışı:

İlk olarak hamurunu hazırlayalım.
Tüm hamur malzemelerini bir kaba alıp iyice yoğuralım (yumurtanın büyüklüğüne ve un kalitesine göre un ilavesi gerekebilir), ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Kabı streç filmle sarıp, hamuru en az 1 saat mayalanmaya bırakalım.
İç malzemesini hazırlamak için, tavaya yağı ve kıymayı alalım. Kıyma rengini değiştirip kokusunu verince soğanı ekleyelim. Soğanlar yumuşayınca baharatlarını ekleyelim, iyice karıştırıp ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
Mayalanan hamuru üçe bölelim. İlk parçayı biraz un yardımıyla merdaneyle 3 mm kalınlığında olacak şekilde açalım.
Açtığımız hamuru su bardağı yardımıyla yuvarlak keselim. Her bir yuvarlağın ortasına 1 yemek kaşığı kadar iç malzemeden koyalım. Hamuru kenarlarından toparlayıp, dört köşesinden kapatalım.




Tüm hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
Bu ölçülerle ve bu büyüklükte 36 tane mantı elde ediliyor. 
Derince bir kaba 2 çay bardağı sıvı yağı alalım ve iyice kızdıralım. Hazırladığımız mantıları kızartalım.


Kızaran mantıları kağıt havlu serili bir tabağa alalım.
Bu arada yoğurdunu (kullanacaksak sarımsak ekleyerek) hazırlayalım. Sos için; tereyağı bir soslukta eritip içine toz kırmızı biberi ekleyip, hazır hale getirelim.

Tüm mantılar hazırlandığında; servis tabağına alıp, üzerine önce yoğurt sonra sos ekleyerek servis edebiliriz. Afiyet olsun...


Püf Noktası:

Bu defa püf noktası yerine bir sözüm olacak :) Şayet bir yanlışım olduysa başta ailemdeki büyüklerim olmak üzere tüm Kayserlilerden  özür dilerim.. :)





0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design