21 Mayıs 2014 Çarşamba

İslim Kebabı (Kürdan Kebabı)


Patlıcanla yapılan yemekler arasında en sevdiğimdir. Görüntüsü de şık olduğundan misafirlerim için sık yaptığım yemeklerdendir. Adı kebap ama yapımı da oldukça kolay. Buyrun geçelim tarifimize...

Malzemeler:

5 tane patlıcan (uzun olanlarından tercih edilmeli)

Köftesi İçin:

300 gr. kıyma
1 tane küçük kuru soğan (rendelenmiş)
1 diş sarımsak (rendelenmiş)
1 tane yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
yarım çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı kimyon

Sos İçin:

1 tatlı kaşığı salça
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz, kekik

Üzeri İçin:

2 tane domates
2 tane biber
Kürdan

Hazırlanışı:

Patlıcanları alacalı soyup, uzunlamasına dilimledikten sonra tuzlu suda beklemeye bırakalım.
Yemeğimiz iki aşamada hazırlanacak yemeklerden. İlk olarak köftesini hazırlayacağız ki biz diğer işlemleri yaparken köfte harcı dinlensin.
Tüm köfte malzemeleriniz bir kaba alalım ve iyice özleşene kadar yoğuralım. Hazırladığımız harcı buzdolabına kaldıralım. 
Tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları yıkayıp, kuruladıktan sonra; teflon tavada çok az yağla (ben fırçayla yağladım tavayı) kısık ateşte arkalı önlü hafifçe kızartalım (bu işlemi bol yağda kızartarakta yapabilirsiniz ama patlıcan çok yağ çektiğinden yemek ağır oluyor). Tüm patlıcanlara aynı işlemi uygulayalım.

Yoğurduğumuz köfte harcını şekillendirelim. Köfteleri de patlıcanlar gibi az yağla teflon tavada mühürleyelim.


İki dilim patlıcanı bir servis tabağını üzerine artı şeklinde koyalım. Ortasına bir tane köfte koyalım ve karşılıklı kenarları üst üste kapatalım. Patlıcanın üzerine bir dilim domates bir dilim biber koyup kürdanla tutturalım.
Tüm patlıcanları bu şekilde hazırlayalım fırın tepsisine dizelim. Sos malzemelerini bir kapta karıştırıp hazırlayalım. Sosu tepsinin kenarından patlıcanlara ekleyelim.


Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, 200 dereceli fırında 15 dakika pişirelim. Üzerini açıp (domates ve biberler kızarıncaya kadar) 5 dakika kadar daha pişirdikten sonra fırından alalım. 
İslim Kebabı servise hazır. Afiyet olsun...


Ben yanına en çok yakışan Pirinç Pilavı (havuçlu yaptım bu sefer) ve cacık yaptım...

Püf Noktası:

Köfte harcı hazırladığınız da en az 1 saat dinlendirirseniz, lezzetinin daha da arttığını göreceksiniz. Bu şekilde lezzetler birbirine iyice geçmiş olacaktır.

Yemeğinizi biraz daha lezzetlendirmek farklı bir sunum da olmasını isterseniz; her patlıcanın üzerine 1 dilim kaşar peyniri koyabilirsiniz (fırından çıkartmadan son 5 dakikada).

Bu yemeği kuşbaşı etle de denemenizi tavsiye ederim. Tek farkı köfte hazırlamıyor, diğer malzemeler ve etle bir harç hazırlıyorsunuz. 




0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design