27 Temmuz 2014 Pazar

Balparmak Tatlısı


Eveet geldik arefe gününe.. Yarın bayram :) Çok şükür eriştik bu bayrama da.. Arefe günlerini çok severim çocukluğumdan beri. Ayrı bir telaşı vardır, heyecanı vardır.. Çarşı pazar insanlarla doludur. Evlerde sanki daha önceki günlerde hiç yapılmamışcasına temizlikler yapılır. Yemekler hazırlanır. Tatlılar, börekler yapılır. Güzeldir arefe günlerinin telaşı, tatlı telaşı :) Bizim evde de vardı bu gün güzel bir telaş. Bütün işlerim bitti şükür:) Tatlılarımı yaptım, böreklerim hazır, sarmalarım hazır. Sizlere de şimdi son yaptığım tatlının tarifini vericem. Belki son dakikaya bırakanlar olmuştur tatlı hazırlama işini.. İnşallah sevdiklerimizle yemeyi nasip eder Allah... Bol misafirli gelenli gidenli, kapı zillerinin hiiiççç susmadığı keyifli bir bayram olsun hepimize inşallah...
Musss mutlu bayramlar canlarım....

Malzemeler:

2 tane yumurta
Yarım paket margarin
Yarım su bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı irmik
4,5 su bardağı un
2 paket vanilya (1 tane de kullanabilirsiniz)
1 paket kabartma tozu

Şerbet İçin:

4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yarım limon suyu
1 paket vanilya

İç Malzemesi:

1 su bardağı ceviz (bıçakla kıyılmış)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın

Üzeri İçin:

1 su bardağı irmik

Hazırlanışı:

Tatlımızı hazırlamaya ilk olarak şerbetini yaparak başlayalım. Su şeker ve vanilyayı tencereye koyalım ve ocağa alalım. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edelim. Kısık ateşte 6-7 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatalım.

Hamur için un haricindeki malzemeleri yoğurma kabına alalım. İyice karıştırıp, yavaş yavaş un ekleyerek yoğuralım. Kurabiye hamuru kıvamında yumuşak şekil alan bir hamur elde edelim.

İç malzemelerini de bir kapta karıştırıp hazır edelim.

Hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartalım. Avcumuzda poğaça yapacak gibi biraz açalım. Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden koyalım ve kapatalım. Elips şekli verelim. Üst kısmını irmiğe batıralım ve kat yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizelim. Tüm hamura aynı işlemi uygulayalım. 


180 derece fırında pişirelim. Pişen tatlıların ilk sıcaklığı çıkınca oda sıcaklığına gelen şerbeti üzerlerine dökelim. Kapattığımız fırına tepsiyi geri koyalım ve şerbetini iyice çekmesini sağlayalım. 


İyice soğuyup şerbetini çeken tatlımızı istediğimiz gibi süsleyip servis edelim.... Afiyet olsun....


Püf Noktası:

İrmikle en çok cevizi yakıştırıyorum ben. Bu sebeple içine ceviz kullandım. Sizler isterseniz fındık kırığı yada fıstık kullanabilirsiniz. Hatta isterseniz boş olarak da yapabilirsiniz.

İç malzemesine eklediğim tarçını koymayabilirsiniz. Ama bu şekilde denemenizi tavsiye ederim. Çok lezzetli olmuş...

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design