21 Ağustos 2014 Perşembe

Krem Şantili Poğaça (Mayalı Poğaça)


Bir kaç yıl önce tatmıştım bu güzel poğaçayı ama yapmak bir türlü kısmet olmamıştı. Kulağa değişik geliyor ilk duyulduğunda, krem şanti ve poğaça :) Ama gayet güzel ve lezzetli bir poğaça çıkıyor ortaya. Dün canım kuzenim geldi. Ben de onun için yaptım. İlk kez deneyince (evet risk aldım biraz :) ) önce tadalım lezzet tesitini geçsin sonra sizlerle paylaşayım istedim. Evet kesinlikle denemelisiniz. Aşağıda vereceğim ölçü biraz çok, 65 tane poğaça çıkıyor. Dilerseniz biraz azaltıp yapabilirsiniz yada yapıp pişirdikten sonra dondurucuya kaldırıp; daha sonra kapaklı teflon bir tavada ısıtarak da tüketebilirsiniz. İlk günkü gibi tazeliğini koruyor. Şimdi geçelim tarifimize.. Mutlu ve huzurlu kalın...

Malzemeler:

4 tane yumurta (yumurtalarım küçüktü, 3 tanesinin sarısı dışına kalan kısım hamura)
1 su bardağı ılık su
1,5 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı margarin veya tereyağ (teremyağ gurme kaymaklı kullandım)
1 paket instant maya (ben yuva maya kullandım)
1 paket kabartma tozu
1 paket toz krem şanti (toz olarak kullanılacak)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
10 su bardağı un

İç Malzemesi:

400 gr. kadar tulum loru ve 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi karışımı
Çeyrek demet maydanoz (ince kıyılmış)

Hazırlanışı:

Yoğurma kabına ilk olarak ılık sütü, mayayı ve şekeri alalım. Elimizle biraz karıştırıp mayanın çözünmesini sağlayalım ve 10 dakika kadar bekletelim. Beklettiğimiz karışıma kalan tüm sıvı malzemeleri ekleyelim ve elimizle karıştırarak homojen bir kıvama getirelim. Sıvı karışıma un haricindeki kuru malzemeleri karıştıralım. Son olarak yavaş yavaş (bardak bardak) unu ekleyerek oldukça yumuşak bir hamur elde edelim. Hamur elimizden kurtulduğunda un eklemeyi bırakalım. Hazırladığımız hamurumuzu en az 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Ben peynirli hazırladım, siz isterseniz; patatesli yada sadece kaşarlı yada hangi içi tercih ederseniz o şekilde hazırlayabilirsiniz..
Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, avcumuzda açıp iç harçtan koyup, yine avcumuzda yuvarlayarak şekil verelim. Yağlı kağıt serdiğimiz (tepsiye direk koysanız da sıkıntı olmaz, çünkü hamur gayet yağlı) fırın tepsisine diziyoruz. Tüm hamura aynı işlemi uyguluyoruz ve mutlaka 15 dakika kadar da tepside mayalanmaya bırakıyoruz poğaçalarımızı. Son olarak üzerlerine ayırdığımız yumurta sarılarını sürüp; susam, çörekotu yada ayçekirdeği ile süsledikten sonra 180 dereceli sıcak fırında pişmeye bırakıyoruz.
Pişen poğaçalarımızı ilk sıcaklıkları çıktıktan sonra servis edebiliriz. Afiyet olsun... 



Püf Noktası:

Bundan 4-5 yıl öncesine kadar pek mayalı poğaça yapmazdım. Çünkü istediğim gibi lezzetli ve yumuşacık olmazlardı. Anladım ki hamuru gerektiği kadar yumuşak tutmuyormuşum. Sizlere de tavsiyem mümkün olduğunca yumuşak bir hamur yoğurmanız, hamur elinizden kurtulmaya başladığında un eklemeyi bırakın. Bu sebeple yukarıda verdiğim ölçüyü kullanırken (unun markası, yumurtanın büyüklüğü hatta elinizin sıcaklığı bile etkileyebilir) mutlaka unu yavaş yavaş ekleyin. Bir de hamura tam olarak mayalanması için zaman verin.




3 yorum:

  1. eline sağlık ben de henüz deneme fırsatı bulamadım,yapmalıyım dedim okuyunca :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım teşekkür ederim çok sevindim beğenmene :) eminim sende çok seveceksin :)şimdiden ellerine sağlık..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design