3 Ağustos 2014 Pazar

Tuzda Balık (Tuzda Levrek)


Mutlu pazarlar canlar.. Nasılsınız?? Bu gün sizlere çok lezzetli bir tarifim var. Çok uzun zamandır yapmak istediğim ama bir türlü cesaret edemediğim bir pişirme şekli tuzda balık.. Balığı çok sevdiğimi daha önce de söylemiştim sizlere :) Eşim hobi olarak olta balıkçılığı yapıyor. Ehh bazen de böyle güzel balıklar tutuyor. Balık bu kadar büyük olunca aklıma düştü. Pullarıyla bırakıp koymuştuk dondurucuya. Bana nihayet beklediğim cesaret dün geldi :) Yiyenler mutlaka bana hak verecektir, gerçekten başka bir lezzetli oldu. Tereddütüm ev ortamında olur mu acaba diye idi. Valla oldu:) Düşünen herkese tavsiye ederim. Hiç de göründüğü gibi zor bir iş değilmiş. Zaten lezzetine de değer :) Evet şimdi geçelim tarifimize. Tekrardan herkese mutlu ve bol keyifli pazarlar diliyorum...

Malzemeler:

2 kiloluk levrek (tuzda balık için 1 kilo ve üzeri balık kullanılmalı, levrek, somon, çipura gibi balıklar)


3 tane yumurta akı
Yarım su bardağı su
9 su bardağı kaba tuz (turşu kurduğumuz tuzdan)
Karabiber
3-4 tane defne yaprağı
Dilimlenmiş limon

Hazırlanışı:

Balığı isterseniz siz temizleyin yada balıkçınıza temizletin ama mutlaka pullarıyla bırakın. 
Tuz harcı için tuzu, yumurta aklarını ve suyu bir kaba alın ve yoğurun. Macun gibi bir kıvam alacaktır (yumurtanın büyüklüğüne göre tuz miktarını artırabilirsiniz). 


Balığı pişireceğiniz fırın tepsisini folyo ile tamamen kaplayın. 
Balığın iç kısmına karabiber ekip, limon dilimlerini ve defne yapraklarını sıralayıp pişmeye hazır hale getirin. Hazırladığınız tuzlu bulamacın yarısından azını balık boyunda tepsiye yayın yani balık için bir yatak hazırlayın.


Balığı hazırladığınız tuzun üzerine yerleştirin. İç kısımlarına tuz kaçmaması için; göğüs kısımlarını birleştirin. Kalan tuzla balığın her yerini kapatacak şekilde; balığı kaplıyoruz. Kalın bir tabaka halinde. 
Hazır olan balığımızı önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 1 saat kadar pişmeye bırakıyoruz.


1 saatin sonunda balığı fırından çıkartıyoruz. 


Tuz katmanını küçük bir çekiç ve sivri uçlu bir bıçak yardımıyla kenarlarından  düzgünce kırıyoruz. Üstte kalan kısmı kaldırdığımızda balığımız ortaya çıkacaktır.


Balığın derisini bıçağın ucuyla kaldırıp ayırıyoruz. Bu işlen çok kolay olacaktır.


Artık balığı porsiyorunlayıp tabii ki en yakın arkadaşı :) roka salatasıyla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...


Püf Noktası:

Tuzda pişirme; bir pişirme tekniği. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da pişen balığın iç kısmına tuz kaçırmamak. Ve tabii ki balığı lezzetlendirme aşamasında kesinlikle tuz eklenmemeli.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design