11 Ocak 2014 Cumartesi

Gözleme-2 (Elde Açma)

Gözleme dendi mi giderim çocukluğumun pazar günlerine... Ama böyle tavada yapılmış değil tabii ki benim çocukluğumdakiler. ''Saç'' bilir misiniz?? Ocakta ateş yakılır, üzerine saç koyulur. Onun üzerinde de bir güzel gözlemeler pişirilir. En keyifli olanı da komşularla yada akrabalarla yapılan yufkanın arkasından, çayın yanından keyifle yenilen gözlemelerdir. Bugün oğluma sürpriz yapmak istedim. Uzun zamandır fırsat bulamıyordum. Hazır yufkadan da yapıyorum ama bu farklı tabii...:)) Vereceğim ölçülerle 16 tane beze çıkıyor, iç harcı ise 14 bezeye tam geliyor. Kalan iki bezeyi ne yaptım derseniz?? İşte onu da tarifin sonunda göreceksiniz...
Şimdi geçelim tarife...

Malzemeler:

Hamuru İçin:
6 su bardağı un
su, tuz

İç Malzemeleri:

750 gr. ıspanak (temizlenip, ince doğranmış)
250 gr. lor peyniri (yada istediğiniz çeşitte peynir)
1 tane orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
Yarım çay bardağı zeytinyağ
tuz, karabiber, kırmızı toz biber (acı severseniz pul biber de olur)

Üzerine sürmek için zeytinyağ

Hazırlanışı:

İlk olarak hamurunu hazırlayalım. Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp, çok sert olmayan ama ele yapışmayan kıvamda bir hamur hazırlayalım. Hamuru dinlenmeye bırakalım (en az 1 saat).

İç malzemelerini bir kapta iyice karıştıralım. 

Dinlenen hamurdan, mandalina (çok büyük olmayan) büyüklüğünde 16 tane beze hazırlayalım. Unlanmış tezgahta oklavayla servis tabağı büyüklüğünde açalım.

Açtığımız yufkanın yarısına iç malzemeden koyup, tuzunu ekledikten sonra boşta kalan kısmını iç malzemenin üstüne kapatalım.

Teflon tavada orta ateşte pişirelim. Tüm iç malzememiz bitene kadar aynı işlemi yapalım. Pişen gözlemelere zeytinyağ sürelim.
Gelelim son kalan iki beze hamura. Her gözeleme yapışımda mutlaka iki tane sona kalacak şekilde bezeler yaparım. Bir tanesini açalım. Üzerine küçük parçalar halinde tereyağ veya margarin koyalım(5-6 küçük parça). Bir tane yumurtayı yufkanın ortasına kıralım ve hafifçe dağıtalım. yumurtanın üzerine de istediğimiz çeşitte peyniri parçalar halinde koyalım (en güzeli kaşar oluyor tabii ki), tuz ve karabiber ekleyelim. Daha sonra; son bezeyi de açıp, yumurtalı yufkanın üzerine kapatalım. Dikkatlice tavaya alıp arkalı önlü pişirelim. Aynı diğer gözlemeler de olduğu gibi piştikten sonra yağlayalım. 
Tüm gözlemeler piştikten sonra dilimleyip servis tabağına alabilirsiniz. 
İsterseniz bizim yaptığımız gibi ayran eşliğinde akşam yemeğinde, isterseniz çay eşliğinde sabah kahvaltısında afiyetle ve keyifle.....


İkinci resimde alt kısımda duranlar yumurtalı olanlar. Sizin çocuklarında favorisi olacağından hiç şüphem yok...

 Püf Noktası:

İsterseniz gözleme, isterseniz börek; hangi hamur işiniz yaparsanız yapın hamur açacaksanız mutlaka hamuru dinlendirin. Özellikle de bu işte çok usta değilseniz. Açılması daha kolay olacaktır.

Tuzunu iç malzemeyi hazırladığınızda değil, her bir gözlemeyi yaptığınızda ekleyin. Çünkü; baştan eklenen tuz iç malzemeyi sulandırır. Bu da hamuru yumuşatır.

Gözlemenin iç harcını istediğiniz malzemeyle değiştirebilirsiniz. Ama soğanı yada yerine bir dal pırasayı mutlaka koymanızı tavsiye ederim. Çok daha lezzetli oluyor. 
Gözlemelerinizi pişirirken tavaya kesinlikle yağ koymayın. Piştikten sonra fırçayla yağlayın. Çünkü yağ tava ısındıkça yanıyor.



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design