23 Temmuz 2014 Çarşamba

İrmik Helvası (Kandil Helvası)


Uzun zamandır paylaşmak istediğim ama bir türlü kısmet olmayan bir tarif. Tam da gününe uygun oldu. Bu gün mübarek Kadir Gecesi. Gecelerin en hayırlısı. Elimden geldiğince her kandilde evimde helva yapmaya çalışırım. Ve tabii ki komşularıma da ikram ederim. Eğer sizler de helva kavurup komşularınızla paylaşmak isterseniz buyrun bir de benim tarifimle deneyin.. Hepimize hayırlı kandiller....

Malzemeler:

1,5 su bardağı irmik
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin (teremyağ gurme kaymaklı ile tereyağlı gibi oluyor)
1 paket vanilya (isteğe bağlı)
tarçın

Hazırlanışı:

Şeker, su ve sütü bir tencereye alalım. Ocağa koyalım. Kaynamasın, sadece şeker eriyene kadar ısınsın ve ocaktan alalım. Bir paket vanilya ekleyelim ve karıştıralım.
İrmiği ve sıvı yağı bir pilav tenceresine alalım. Kısık ateşte yaklaşık 30-40 dakika kadar kavuralım. İrmiklerin rengi kahverengi olana kadar (ama yanmadan) sabırla kavuralım. Kavurma işleminin sonunda irmiğe bir kaşık tereyağını ekleyelim. Tereyağ eriyince sütlü şerbeti yavaşça irmiğe ilave edelim. Damak zevkimize göre 1 çay kaşığı kadar tarçın ekleyelim ve karıştıralım. Helva şerbetini tamamen çekene kadar kısık ateşte pişmeye bırakalım. Göz göz olduğunda ocaktan alalım ve 15 dakika demlenmeye bırakalım. 
Demlenen helvayı kaseler paylaştırıp servis edelim. Afiyet olsun...




Püf  Noktası:

Helva yapmanın en önemli püf noktası herhalde sabırla kavurmaktır. Başından ayrılmadan kısık ateşte kavrulan helvanın kıvamı tam yerinde olur.
Helvanızı kavururken isterseniz fıstık yada ceviz ekleyebilirsiniz. Lezzetini artıracaktır.
Bir küçük hatırlatma da kullanacağınız yağla ilgili vermek isterim. Helvanızı sadece tereyağla da yapabilirsiniz ama tereyağ çok çabuk yandığı için helvanın rengini ve lezzetini bozabilir. Bu sebeple kavurma işlemi bittiğinde sadece lezzet için tereyağ eklemekte fayda var...

Bu ölçülerle 6  porsiyon çıkıyor. Siz aynı oranda artırıp hazırlayabilirsiniz...

İrmikle yaptığım diğer tariflerime de bakmak isterseniz burada ve burada ....)

1 yorum:

  1. Bloglar Yarışıyor ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun, promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı ilk tur dahilinde düzenliyoruz. Siz de başvurun. Detaylı bilgiyi websitemizden öğrenebilirsiniz.
    İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederiz.

    Saygılarımızla,
    Web: http://www.bloglaryarisiyor.net
    Mail: iletisim@bloglaryarisiyor.net
    Tel: +90212 330 9707


    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design