8 Ağustos 2014 Cuma

Patlıcan Söğürme (Patlıcan Közleme-Yöresel)


Merak ediyorum, patlıcanla yapılan kaç yemek var acaba. Araştırdım biraz ama tam bir sayı elde edemedim. Bir sebze hem kendi başlı başına çok lezzetli olup hem de ete en çok yakışan sebze olunca yemek alternatifi de oldukça çok oluyor. Ehh bir de işin tatlı kısmı var tabii :) Bu gün sizlere anlatacağım yemek yine çocukluğumdan damağımda kalan bir lezzet. Belki de patlıcanı sevmeme sebep olan yemek. Aslında yemek demek ne kadar doğru bilemedim. Evet bizim evde yemek olarak pişerdi ama meze olarak da tüketildiği oluyor. Biraz araştırdım ''Söğürme'' yi. Sanıyordum ki Ege' ye ait bir yemek :) Meğer Güneydoğu' da da sık yapılan yöresel bir yemekmiş. Hatta kıymalı olarak da yapılıyormuş. Bir gün de o şekilde denemeli.. Bilenleriniz vardır bu güzel lezzeti mutlaka, bilmeyenlere de şiddetle tavsiye ederim denemelerini. Beğeneceğinizi düşünüyorum vee hemen geçiyorum tarifime...

Malzemeler:

1 kilo bostan patlıcan (közlemelik patlıcan)
2 tane kırmızı kapya biber
1 tane orta boy kuru soğan (yemeklik veya piyaz doğranmış)
2 tane yeşil biber (yemeklik doğranmış)
2 diş sarımsak (ezilip, küçük doğranmış)
1 kahve fincanı zeytinyağ (istenirse artırılabilir)
tuz, karabiber
Bir tutam ince kıyılmış maydanoz
Yarım limon suyu

Hazırlanışı:

İlk olarak patlıcanlar ve kırmızı biberler közlenir. Bu işlemi ben közmatik diye bilinen mutfak gereciyle ocak üzerinde yapıyorum. Çok güzel sonuç veriyor. Siz isterseniz fırında yada imkanınız varsa ki en güzeli olur; ateş yakıp közde yapabilirsiniz. Patlıcan ve biberleri közledikten sonra bekletmeden soyalım ve küçük küçük doğrayalım, üzerlerine yarım limon suyu sıkalım.
Piyaz yada yemeklik doğradığımız soğanı ve sarımsağı zeytinyağ ile birlikte bir tavaya alalım. Soğanlar hafif yumuşayınca biberleri de ekleyelim. Biberler de solmaya başladığında közlediğimiz patlıcan ve kırmızı biberleri ekleyip harmanlayalım. 5 dakika kadar orta ateşte çevirdikten tuzunu ve karabiberini de ekleyip ocaktan alalım. 
Servis tabağına alıp, ince kıyılmış maydanozla süsleyip servis edelim. Afiyet olsun...



Püf Noktası:

Patlıcan közlediğinizde mutlaka bekletmeden soyun. Patlıcanlar bekledikçe kararır. Soyduğunuz patlıcanlara limon suyu sıkalım ve bu şekilde bekletelim..



2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design