30 Kasım 2014 Pazar

Sebzeli Kek-Tuzlu Kek


Merhabalar... Nasılsınız görüşmeyeli?? :) Bugün pazar. Malum bizim evin hamurişi günü. Genelde kahvaltıya yaparım her pazar birşeyler. Bu pazar kahvaltıda yapmayınca oğlum hemen sordu. Poğaça falan yok mu diye:) Eee alıştırırsam sorar tabii çocuk :) Ehh ben de o kursa gidince hemen geçtim mutfağa ve uzun zamandır yapmadığım bu harika keki yaptım. Tabii ki döndüğünde sıcacık çayla bir güzel hüpletti :) Kekin malzemeleri aslında tamamen sizin damak zevkinize göre çeşitlenebilir. Yada evde elinizin altındaki sebzelere göre. Daha önce paylaştığım ''Patatesli Muffin'' ile benziyorlar aslında. İşte malzeme listesi....

Malzemeler:

2 orta boy patates (küçük küp doğranmış)
1 sap ince pırasa (incecik doğranmış)
1 orta boy havuç (rendelenmiş)
1 tane küp doğranmış kırmızı biber (ben yazdan dondurucuya koyduğum biberlerden bir avuç kullandım)
Yarım demet ince kıyılmış dereotu
1 su bardağı peynir (ben lor peyniri ve tulum rendesini karıştırıp kullandım)
3 tane yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
1 çay kaşığı mahlep
1 pkt. Kabartma tozu
1 çay kaşığı kuru nane
Yarım çay kaşığı karabiber
2 su bardağı un
Susam

Hazırlanışı:

Keki yapmaya sebzeleri yukarıda yazdığı şekilde hazırlayarak başlıyoruz. Tüm sebzeleri gerektiği gibi hazırladıktan sonra çırpma kabına; yumurtaları kırıyoruz ve iyice çırpıyoruz. Yumurtalara; yoğurt, sıvıyağ ve baharatları ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Karışıma sebzeleri ve peyniri ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak kontrollü olarak unu, kabartma tozu ve mahlebi ekleyip karıştırıyoruz.
Kek kalıbımızı yağlıyoruz ve susam serpiyoruz. Kek hamurumuzu kalıba aktarıyoruz ve eşit dağılmasını sağlıyoruz. 180 derecede önceden ısınmış fırında pişmeye bırakıyoruz.
Pişen kekimizi 10 dakika kadar dinlendirip içini çekmesini sağlıyoruz. Daha sonra dilimleyerek servis edebiliriz. Afiyet şifa olsun....


Püf Noktası:

Yukarıda da yazdığım gibi bu kekin malzeme listesinin ucu açık. Peyniri istediğiniz çeşit kullanabilirsiniz bir sınırlama yok lezzetini çok fazla değiştirmiyor. Pırasa yerine ıspanak kullanabilirsiniz ama pırasa ile mutlaka denemelisiniz:) Bezelye kullanabilirsiniz sizin elinizde ne varsa..

Unu mutlaka kontrollü kullanın her tarifte olduğu gibi. Yoğurdun sulu veya katı olması yumurtaların büyüklüğü un miktarını etkileyecektir. Gerekirse artırabilirsiniz. Koyu kıvamlı bir kek hamuru olacak.

Bu ve benzeri sebzeli kekleri yaptığınızda pişer pişmez kesmeyin. Mutlaka bir süre bekletin. İçi ıslak kalabiliyor sıcakken ve pişmemiş hissi veriyor...

4 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design