23 Haziran 2015 Salı

Çilek Reçeli

Merhabalar:)  Çok uzun zaman oldu değil mi... İhmal ettim biraz buraları. Ama instagram hesabımdan hemen hergün yayın yapmaya devam ediyorum. Sizler nasılsınız.. Bu uzun arada blogu yalnız bırakmadığınız ziyaret etmeye devam ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum sizlere :) Bu arada Ramazanınız mübarek olsun. Bukadar ara verdikten sonra dönüş tatlı olsun istedim. Çilek zamanı geçmeden reçellerimizi hazırlayalım diye düşündüm. Sizlerde benim gibi düşünürseniz tarifi mutlaka deneyin derim. Ölçüler 1 kilo için. İstediğiniz miktarda çoğaltıp kışlık reçellerinizi hazırlayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Bereketli olsun. Haydi mutfakları missler gibi kokutmaya :)

Malzemeler:

1 kilo çilek (Mümkün olduğunca küçük olanlarından)
3,5 su bardağı toz şeker (bu ölçü tam geliyor ama 4' e çıkartılabilir çileklerin tadına göre)
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı tereyağ

Hazırlanışı:

Çileklerin yapraklarını güzelce temizleyelim ve zedelemeden yıkayalım. Bir süzgüye alalım ve iyice süzülmelerini sağlayalım (iyice suları süzülsün kurusunlar ki reçele ekstra su girmesini önleyelim). 

Süzülen çilekleri bir tencereye alaım. Üzerlerine şekeri heryerine gelecek şekilde serpelim. Tencerenin kapağını kapatalım ve bir gece beklemeye bırakalım (geceden yapılmayacaksa en az 8 saat beklesin ve eğer bulunduğunuz yer İzmir gibi sıcak bir bölge ise mutlaka buzdolabında bekletin şeker bu şekilde de eriyor).

Sürenin sonunda tencereyi kapaksız olarak ocağa alalım ve orta ateşte kaynatmaya başlayalım. Çok fazla çilekleri zedelemeden küçük hareketlerle arada karıştıralım ve kalan şekerlerin iyice erimesini sağlayalım. Kaynamaya başlayınca ocağı kısalım. Köpüklenmeye başlayacaktır. Köpükleri toplayalım ve atalım. Yarım saat bu şekilde reçelimizi kaynatalım. 

Yarım saatin sonunda limon suyu ve tereyağını ekleyelim. 7-8 dakika daha kaynattıktan sonra reçelimiz hazır ocaktan alalım.

Hazırladığımız reçeli şayet hemen tüketeceksek soğuyunca kavanozlayalım ve buzdolabına kaldıralım. Şayet kış için hazırladıysak; sıcakken kavanozlayıp hemen kapağını kapatalım ve ters çevirip tezgahta soğumasını bekleyelim. İyice soğuyunca da serin bir yerde saklamak için kaldıralım. Reçellerimiz kahvaltılarımızı tatlandırmak üzere hazır. Şimdiden deneyenlere kolay gelsin afiyet olsun...



Püf Noktası:

Reçel için mümkün olduğunca küçük çilekleri almaya gayret edin. Büyük çilekler daha fazla su bırakıyor. Dilimlenebilr ama bu şekilde de sulanma yapıyor.

İlk yaptığınız da kıvamı biraz duru gelebilir ama soğudukça kıvamlanıyor.

Bazı tariflerde reçele vanilya eklenebiliyor ben tercih etmedim. Çileğin kendi kokusu yoğun olarak duyulsun diye isterseniz siz ekeleyebilirsiniz.

5 yorum:

  1. çok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutfagabuyrun :) çok teşekkür ederim...

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  2. Mis gibi..en çok sevdiğim reçel...Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Şeniz hanım :) benim de öyle..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design