13 Ekim 2013 Pazar

Şekerpare Tatlısı

Bayramda tatlım geleneksel olsun, tadı tanıdık olsun diyorsanız bu tarif tam size göre...

Malzemeler:

2 yumurta
yarım paket margarin (iyice yumuşamış)
yarım su bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı irmik
yarım su bardağı pudra şekeri
4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için:

Fındık veya fıstık

Şerbeti İçin:

3,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su 
1 paket vanilya
2-3 damla limon suyu

Hazırlanışı:

Tatlımızın yapımına şerbetiyle başlayalım. Ben şerbeti yine şekeri eritip karamelize ederek yaptım. Tencereye ilk olarak şekeri koyup, arada karıştırarak tamamen eritiyoruz. Eriyen şekerin üzerine suyu sıcak olarak döküyoruz. Bu aşamada dikkatli oluyoruz köpürebiliyor. Şekerler tekrar katılaşıyor ama hemen eriyecekler panik yok. Son olarak 2-3 damla limon suyunu ve vanilyasını da ekleyip 5 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra şerbetimiz hazır. 

Karıştırma kabına un, irmik, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilyayı alalım. Hepsini iyice karıştıralım. Ortasını açıp yumurtaları ve yağları ekleyip iyice yoğuralım. Ele yapışmayan şekil alan bir hamur elde edelim.
Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarladıktan sonra ortalarına fındık yada fıstık koyup fırın tepsisine dizelim. Tüm hamura aynı işlemi uygulayıp 175 derece fırında altın sarısı renk alana kadar pişirelim.
Fırından çıkan şekerparelerin ilk sıcaklığı gidince (yaklaşık 3-4 dakika sonra) iyice ılınan şerbeti üzerine dökelim.
Tepsiyi tekrar fırına koyalım (sıcak ama kapalı olan fırına).
Tatlı şerbetini tamamen çekip, soğuduğunda servise hazır hale geldi demektir. Afiyet olsun...




Püf Noktası:

Şerbeti yukarıdaki gibi değilde normal şekilde de hazırlayabilirsiniz. Bunun için şeker ve suyu birlikte tencereye alıp kaynayıncaya kadar arada karıştırın. Kaynaya şerbete limon suyu ve vanilyayı ekledikten sonra 5 dakika daha kısık ateşte tutup ocağın altını kapatın. Şerbetiniz hazır.

Bu ölçülerle ceviz büyüklüğünde hamurlar koparıp yaptım 38 adet çıktı. Ölçüyü kendinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.

Şekerpareleri normal fırın tepsisinde pişirdim. Piştikten sonra resimdeki gibi borcamlara aldım. Biraz daha derin olduğu için şerbetin içine tamamen gömülsün istedim tatlılar. Bu şekilde şerbeti iyice çektiler.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design