8 Aralık 2013 Pazar

Zeytinyağlı Pırasa #yemekfirtinasi 1. gün ''ilk yemeğim''


Herekese merhaba. 
Bu gün sizlerle paylaşacağım tarif benim için oldukça özel. Durun durun ''pırasanın da ne özelliği olurmuş '' demeyin hemen..:)) Anlatacağım..
Çok sevgili Misssgibi bir oyun başlattı biz yemek yapmayı ve paylaşmayı sevenler için. Adı #yemekfırtinasi ...
Hergün  için bir konu belirledi. İşte bugün için belirlenen konu: İlk yaptığımız yemek...
Gelelim hikayeme...
Şimdilerde yemek yapmayı çookk ama çok seviyorum. Yapayım yedireyim benden mutlusu yok hatta işim bile bu :)) Hani mutfağı çok sevenler genelde çok küçük yaşlarda girer ya mutfağa yok benimki öyle değil, ben oldukça geç girdim mutfağa. Aslında küçük yaşlarda da yapıyordum birşeyler tabi ki ama gerçek manada biraz geç oldu. 18 - 19 yaşlarındaydım. İlk gerçek, tek başıma, tamamen pişirdiğim yemekti zeytinyağlı pırasa yemeği:)) Neden pırasa?? Bilmem çok severim belki ondan. Kış aylarının en sevilenlerinden olan bu güzel sebzeyi birde benden dinleyin. Buyrun tarifime, işte benim ilk yemeğim...

Malzemeler:

Yarım kilo pırasa (ayıklanıp, iki parmak kalınlığında doğranmış)
2 tane orta boy havuç ( yıkanıp, üzeri kazınmış ve yuvarlak doğranmış)
1 tane orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1 tatlı kaşığı domates salçası veya bir şişe domates
1 kahve fincanı zeytinyağ
Yarım kahve fincanı pirinç (yıkanmış)
1 Su bardağı sıcak su
1 limon suyu
tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı şeker

Hazırlanışı:

İlk olarak tencereye yağ ve soğan koyulur ve hafif kavrulmaya başlanır. Soğanlara havuçlar da eklenip kavurmaya devam edilir. Salça (veya domates) eklenir, kokusu çıkana kadar kavrulmaya devam edilir. Karışıma pırasalar da katılır. Bir kaç kez çevrildikten sonra  şeker ve baharatları da karıştırılır ve suyu eklenir. Yemek kaynamaya başlayınca altı kısılır ve kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilir. Pirinçleri ve yarım limon suyu da eklenip 10 dakika daha pişmeye bırakılır. Yemeğimizi en az 1 saat kadar dinlendikten sonra servis edebiliriz. Afiyet olsun...



Püf Noktası:

Diğer tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi pırasa yemeği de buzdolabında bir gün beklediğinde çok daha lezzetli olur. 
Ben pırasa yemeğini ekşisi biraz fazla severim, siz damak zevkinize göre biraz daha az limon suyu koyabilirsiniz.
Pirinci ekledikten sonra, suyu az gelirse yarım bardak daha sıcak su eklenebilir. Ama az sulu pırasa çok daha lezzetli olur.


4 yorum:

  1. merhaba
    güzel bir etkinlik oldu
    elinize sağlık çok güzel görünüyor yemeğiniz sevgilerrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sevgili muko çok güzel bir etkinlik . İlginiz için teşekkür ederim..

      Sil
  2. çok iyi oldu. pırasayı çok severim. ellerinize sağlık. zerrin sayesind ebloğlarıda tanıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nursevin hanım. Teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi oldu, ilk duyduğum andan itibaren beni de çok heyecanlandırdı.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design