8 Ocak 2014 Çarşamba

Zeytinyağlı Kereviz Yemeği (Terbiyeli)

Kerevizin adını duymak bile bazıları için kaçış sebebidir..:)) Ben kerevizle evlendikten sonra tanıştım. Öncesinde hiç yememiştim, tadıyla ilgili de hiçbir fikrim yoktu. Eşim çok sever. Bir anlaşma yaptık. O benim için pırasayı yedi, ben onun için kerevizi. İkimiz de pişman olmadık..:)) İlk pişirmeye başladığım zamanlarda salçalı yemeğini yapıyordum. Daha sonra bu tarifi bilgisine becerisine çok güvendiğim bir ablamdan öğrendim. Bu haliyle daha da keyifle yenmeye başlandı bizim evde. Gelelim tarifimize...

Malzemeler:

Yarım kilo kereviz (iri küpler halinde doğranmış)
2 orta boy patates (iri küpler halinde doğranmış)
2 orta boy havuç (yarım ay şeklinde doğranmış)
1 tane orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
2-3 diş sarımsak (ben 2 dal taze sarımsak kullandım)
yarım çay bardağı zeytinyağ
5 su bardağı sıcak su
tuz, karabiber

Terbiyesi İçin:

1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un (tepeleme)
1 limon suyu

Hazırlanışı:

Öncelikle belirteyim ben çoğu zaman olduğu gibi yine düdüklü tencere kullandım. Zamanı daha da kısaltıyor. Tencereye ilk olarak yağı, yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı alalım. Hafif rengi değiştiğinde diğer sebzeleri ekleyelim (Kerevizin taze yapraklarından da ekleyebilirsiniz). Sebzeleri 2-3 dakika kadar çevirdikten sonra tuzunu ve karabiberini ilave edip suyunu koyalım. Düdüklünün kapağını kapatıp, buharı çıktıktan sonra 7-8 dakika pişirelim (normal tencerede de sebzeler yumuşayıncaya kadar).
Bu arada terbiye malzemelerini iyice çırpalım ve pürüzsüz hale getirelim. Düdüklü tencerenin buharını boşaltıp kapağını açalım. Yoğurtlu terbiye karışımına yemeğin suyundan ekleyip ılıtalım ve terbiyeyi tencereye boşaltalım (kesilmemesine dikkat ederek). Yoğun bir kıvam da olursa biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz bu aşamada. Bir taşım daha kaynattıktan sonra yemeğimiz hazır.
Biraz ılındıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...


Püf Noktası:

Her zaman olduğu gibi terbiye malzemelerimde yumurta yok, siz isterseniz bir yumurta ekleyebilirsiniz.

Kök kısımına yakın yerdeki taze yapraklarını saplarıyla birlikte mutlaka kullanmanızı tavsiye ederim.

Sebze yemeklerinde et sevmeyen birisi olarak bu yemeğe  kıyma yada kuşbaşı etin çok yakıştığını da söylemeden geçmeyeyim. Aynı malzemelere 250 gr kıyma ekleyerek de denemenizi tavsiye ederim.

Yemeği tabağa aldıktan sonra üzerine 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağ gezdirirseniz hem lezzeti artar hem de üzeri daha parlak olur...

Son olarak; eğer çocuklarınız kereviz sevmiyorsa ki çoğu sevmez bir de böyle deneyin...

12 yorum:

  1. Gülü seven dikenine katlanır misali kokusuna rağmen yemeğini çok severim. Canım istedi şimdi :) Eline sağlık. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama ben de çookk severim. Daha doğrusu sevdim..:)) Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Çoğu kişiler adını duyunca kaçışsa bile çok güzel bir yemektir bu tatlım =) Ayrıca, tarif de çok özenli hazırlanmış, belli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Menkıbe hanım güzel yorumunuz ve beğeniniz için çok teşekkür ederim. Haklısınız pek çok insan sevmez kerevizi ama bizim evde mevsiminde sıkça pişer. Ama hep bu şekliyle yada portakallı olarak salçalı bizde pek sevmeyiz. Tekrar teşekkür ederim...

      Sil
  3. Ellerinize sağlık Pınar hnm

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık biz severek yeriz kerevizi

    YanıtlaSil
  5. Ellerine Sağlık Pınar Hanım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ellerine Sağlık Pınar Hanım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Merhaba ben bu tarifinizi gecen yildan beri severek yapiyorum. Googledan bulmustum direk sayfanizi. Kafamda da tutamadigim icin bu sayfanin sıkı ziyaretcisi oldum:) ama yorum birakmamistim . ayip etmisim .Simdi size hem selam vereyimhem de tesekkur edeyim. Emeginiz cok degerli benim icin.Sevgiler selamlar. Derya Erdogan

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design