21 Temmuz 2014 Pazartesi

Fellah Köftesi (Sarımsaklı Köfte)


Merhabalar... Nasılsınız?? Bu gün sizlerle çok ama çok sevdiğim bir lezzeti paylaşacağım. Yıllar önce çok sevdiğim bir komşum vesilesiyle tanıdığım bu harika lezzet her yörede farklı bir isimle anılıyor. Komşum Van' lı idi ve '' Kürt Köftesi'' olarak tanıtmıştı bize. Daha sonraki yıllarda çevremden değişik isimleri olduğunu öğrendim. Farklı yörelerde farklı isimlerle anıldığı gibi yapımında da küçük farklılıkları oluyor. Oğlum çok sevdiği için çok sık yaparım. Ama bu defa iki farklı ustadan bilgiler alarak yaptım . Daha önce yaptıklarımdan çok daha lezzetli oldu. Sizlerle de paylaşmak istedim. İftar sofrası için ağır olacağını düşünmüştüm ama olmadı. Çorba yapmadım. Sadece yanına salata yaptım. Sizlere de öneririm. Buyrun tarifimize geçelim...

Malzemeler:

Köfte İçin:

1 su bardağı ince bulgur (kısırlık bulgur)
Yarım su bardağı irmik
1,5 su bardağı sıcak su
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı biber salçası
1' er çay kaşığı; kırmızı toz biber, kimyon, karabiber
tuz
3 parça limon tuzu
Köfteleri haşlamak için su

Sos İçin:

4 olgun domates (kabuğu soyulmuş, minik minik doğranmış)
5-6 diş sarımsak (rendelenmiş)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 kahve fincanı zeytinyağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi

Servis İçin:

1 kase yoğurt
İnce kıyılmış maydanoz ve taze soğan

Hazırlanışı:

İlk olarak köfteleri yaparak başlayacağız yemeğimize. Yoğurma kabına; bulguru ve irmiği alalım. Üzerine bir tatlı kaşığı kadar tuz ekip karıştıralım ve 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyelim. Üzerini kapatıp şişmesi için 15 dakika kadar beklemeye bırakalım. Suyunu tamamen çekip şişen bulgura diğer köfte malzemelerini ekleyelim ve iyice yoğuralım. 



Malzemeler tamamen özleşip birbirini tuttuğunda harcımız hazır demektir. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp; önce yuvarlayalım, sonra ortasına basıp çukurlaştıralım. Bu işlemi yaparken ara ara elimizi ıslatalım, bu şekilde tüm köfteleri hazırlayalım.




Büyükçe bir tencereye bolca su koyalım. Kaynamaya başladığında; içine 2-3 parça limon tuzu ve tuz ekleyelim. Köfteleri yavaşça kaynayan suya atalım ve köfteler suyun yüzüne çıkıncaya kadar haşlayalım (bir tanesini tadıp bakabilirsiniz pişip pişmediğine). Pişen köfteleri delikli kevgir yardımıyla bir servis tabağına alalım.
Sosunu hazırlamak için bir tencereye; yağı, sarımsağı ve domatesleri alalım. Domatesler suyunu çekene kadar kavuralım. İçine salçayı ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Ocağın altını kapatıp nar ekşisini ilave edelim. Hazır olan sosu servis tabağına aldığımız köftelerin üzerine gezdirelim. Son olarak üzerine incecik doğradığımız maydanozu ve taze soğanı da serpelim. Yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun..



Püf Noktası ve Servis Önerisi:

Fellah köftesi yukarıdaki haliyle servis edileceği gibi sosu biraz soğuduktan sonra üzerine yoğurt dökülerek de servis edilebilir. Hatta biz yoğurtlu daha çok severiz.

Bir diğer servis önerim de yoğurtlu semizotu üzerinde olanı. Aslında ben de ilk kez denedim ama çok sevdim. Yoğurtlu semizotu hazırlayıp, üzerine soslu köfteler koyulup servis ediliyor. 



Köfte harcını yoğururken kullanılacak un miktarı;
yumurtanın büyüklüğüyle ilişkili olarak  değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple unu kaşık kaşık eklemekte fayda var.

Yukarıda bahsetmiştim, bu işi iyi bilen iki ustadan bilgiler aldım diye. İlki; ben daha önce yaptığım köftelerde irmik kullanmıyordum, bu defa koydum ve daha yumuşak oldu. Eğer sizde koymuyorsanız mutlaka deneyin.

Diğeri ise belki de pek bilinmeyen bir lezzet sırrı; sosuna nar ekşisi eklemek. Bunu bir Adanalı ablamdan öğrendim. Gerçekten çok farklı bir lezzet katıyor. Tavsiye ederim...



8 yorum:

  1. az önce bir başka blogger arkadaşda gördüm fellah köftesini :)) ramazanda herkes yapıyor demek çok severim bu köfteyi helede çayla olunca daha lezzetli oluyor benim için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yapmadan önce çok kararsız kalmıştım acaba ramazan da ağır mı olur diye ama olmadı yanında sadece salatayla gayet keyifli bir iftar oldu. Ayrıca size kesinlikle katılıyorum çayla başka güzel oluyor...

      Sil
  2. Tatlı Tarifleri :) çok mutlu etti yorumunuz beni teşekkür ederim. Sizin tarifinize de baktım ellerinize sağlık çok güzel ve lezzetli görünüyor...

    YanıtlaSil
  3. süper tarif olmuş tam misket köftelik

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık çok güzel ıspanaklı sini yapıyorum oda çok güzel oluyor Hatay yöresine ait bildiğim felan köftesi bir Hatay gelini olarak

    YanıtlaSil
  5. Merhaba tarifi ilkkez denicem. Yapip buzluga koyarsak sorun olur mu. Eger sorun olmazsa vuzluktan cikarip direkt kaynar suyami atmak gerekir yoksa cozdurmek mi gerekir

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design