31 Ağustos 2015 Pazartesi

Domates Sos-Biberli Sos-Acı Sos-Kışlık Sos

Merhabalar:) Nasılsınız.. Bugün yazın son günü.. Geldi gelecek off çok sıcak derken bitti :(( Evet evet ben üzülenlerdenim. Bilir beni bilenler yazı çok severim. Kışı sadece kış hazırlıkları için seviyorum desem :) Gerçekten çok severim kış hazırlıklarını. Şimdi çalışıyorum da çok yapamıyorum, evdeyken çok fazla yapardım. Sizlerin nasıl gidiyor kış hazırlıkları. Bitirdiniz mi salça yapımını turşuları sosları. Henüz sos yapmadıysanız size harika bir tarifim var. Mutlaka deneyin. İnstagramda çok severek takip ettiğim sevgili Esra hanımdan aldım tarifi. Hemen denedim. Yok böyle lezzet :) Lafı fazla uzatmıyım hemen geçeyim tarife. Sizlere kolay gelsin bereketli olsun inşallah hazırlıklarımız... Mutlu kalın...


Malzemeler:

2 kilo domates (Bu tip soslarda armut domates diye anılan uzun domateslerden kullanmanızı tavsiye ederim. Daha az sulu olur etli kısmı daha fazla olur)
1 kilo kırmızı biber (kapya biber-salçalık biber)
100 gr. kıl acı biber
1 su bardağından 1 parmak az zeytinyağ
1 su bardağından 1 parmak az sirke
1,5 yemek kaşığı tuz (salamura tuzu-turşuluk tuz)
4 baş sarımsak
2 tane defne yaprağı (arzuya göre koyulmayabilir aroma versin diye kullandım)
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz


Hazırlanışı:

Domatesleri soyup kabaca doğrayalım. Kırmızı biberlerinde çekirdek kısımlarını temizleyip kabaca doğrayalım. İkisini birlikte rondoda püre haline gelinceye kadar çekelim. Büyükçe bir tencereye alıp tuzunu atalım ve 1 saat arada karıştırarak pişmeye bırakalım.
Bu arada acı biberleri küçük küçük doğrayalım. Sarımsakları ezelim. 1 saatin sonunda maydanoz haricindeki tüm malzemeleri de tencereye ekleyeleyelim ve yarım saat daha kaynatalım. Son olarak maydanozları da ekleyelim ve tencereyi ocağın en küçük gözüne alalım.
Kavanozlara pay edelim ve kapaklarını sıkıca kapatalım ters çevirip bir mutfak bezinin üzerine sıralayalım. Ertesi güne kadar ellemeyelim kendi hallerinde soğusunlar. Ertesi gün şayet serin güneş almayan bir yerimiz varsa oraya yada buzdolabına kaldıralım. Yapacak olanlara kolay gelsin Afiyet olsun.. 



Püf Noktası:

Bu tip soslar yani domatesli ve sirke içeren soslar mümkün olduğunca serin yerde muhafaza edilmeli. Kavanoz kapakları çok iyi kapatılmalı. Domates asitli olduğu için bozulmaları önlemek için.

7 yorum:

  1. harika tarifler paylaşıyorsunuz ellerinize emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık. Ne güzell. Kışın rahat etmek.. Sağlıkla yiyin inşaALLAH

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle öyle yaz aylarında biraz yoruluyoruz ama kışında rahatlığı tarifsiz :) teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Merhabalar,
    Aynen bizim kışlık hazırlık görüntümüz gibi, bir an çok yakın hissettim:))) Sağlıklı ve bereketli oluyor...
    Sizin de emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Fulya hanım :) teşekkür ederim evet öyle hem sağlıklı hem bereketli ...

      Sil
  4. Sosları çok severim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design