27 Nisan 2014 Pazar

Karnıyarık Böreği


Börek mi desem yoksa oğlumun dediği gibi kıymalı pide mi desem bilemedim :) Oğlum, anlayacağınız üzere çok seviyor bu böreği. Başlıbaşına ana yemek olabilecek bir lezzet. Sadece bir çorba ve bir bardak ayranla harika bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz bu börekle. İşte tarifi...

Malzemeler:

3 tane yufka
1/2 çay bardağı süt (veya su)
1/2 çay bardağı sıvı yağ

İç malzemesi:

200 gr. kıyma
1 tane orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)
1/2 şişe domates (yada 2 tane orta boy rendelenmiş domates)
2 yemek kaşığı zeytinyağ
kırmızı toz biber, karabiber, tuz
Bir tutam maydanoz (ince kıyılmış)

Üzeri İçin:

1 tane domates
1 tane yeşil biber
Susam, çörekotu
1 yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Böreği hazırlamaya, ilk olarak iç malzemeyi hazırlayarak başlıyoruz.
Tavaya yağı ve kıymayı alıp kavuruyoruz. Kavrulan kıymaya soğanları ekleyip,kavurmaya devam ediyoruz. Domates sosunu (veya rende domatesi) ekleyip suyunu çekene kadar kavurup, baharatları da ekliyoruz ve ocaktan alıyoruz. Son olarak kıyılmış maydanozu ekleyip hazır hale gelen iç malzememizi ılınması için kenara alıyoruz.
Sos için kullanacağımız 1/2 çay bardağı süt ve 1/2 çay bardağı yağı çırparak hazır hale getiriyoruz.
İlk yufkayı masaya açıyoruz. Sos karışımından yufkanın her yerine sürüyoruz. Yufkayı ikiye katlıyoruz. İki kat olan yufkayı 4 tane üçgen elde edecek şekilde kesiyoruz. Her bir üçgene iç malzemesinden koyup, iki parmak kalınlığında sarıyoruz. Tüm yufkalara aynı işlemi yapıp börekleri tepsiye diziyoruz.
Böreklerin üzerini çok derin olmayacak şekilde bıçakla çiziyoruz. Kestiğimiz yerlere 1' er dilim domates ve biber koyuyoruz.
Böreklere yumurta sarısı sürüp, susam çörekotu serperek pişmeye hazır hale getiriyoruz.


Pişmeye hazır olan börekleri artık fırına gönderebiliriz. Altı ve üstü iyice kızara kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun.


Milföyle hazırladığım karnıyarık böreği için de buraya bakabilirsiniz.

Püf Noktası:

Ben aldığım yufkaların 3 tanesini kullandım bu böreği hazırlamak için. Kalan yufkaları da aynı sosu kullanıp peynirli iç kullanarak peynirli börek yaptım. Bu sosu her türlü börek yapımında kullanabilirsiniz. Çıtır çıtır oluyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design