25 Haziran 2014 Çarşamba

Unlu Börek (Patatesli)


Bir börek düşünün ki hazır yufkadan yapılmış olsun ama yiyenler el açması sansın.. :) Hayali bile güzel dimi :) Evet aynen öyle bu börek işte; dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık. Siz iç malzemesini damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz tabii ki.. Ama patatesli enfes oldu benden söylemesi.. Buyrun hemen geçelim tarife...

Malzemeler:

3 tane yufka

İç Malzemeleri:

10 tane patates (benim kullandıklarım küçüktü)
1 tane orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
1 tutam maydanoz veya dereotu (ince kıyılmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz,karabiber
Pul biber (istenirse)

Yufkalara sürmek İçin:

Her yufka için 1 tatlı kaşığı kadar un
Her yufka için yarım tatlı kaşığı margarin yada tereyağ (ben teremyağ gurme kaymaklı kullandım)
Her yufka için 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri İçin:

1 tane yumurta sarısı
Susam ve çörek otu

Hazırlanışı:

İlk olarak iç malzemeyi hazırlayarak başlayalım böreğimizi hazırlamaya. Patatesleri temizleyip rendeleyelim ve sularını sıkıp geniş bir kaba alalım. Üzerine diğer iç malzemelerini ekleyelim ve iyice harmanlayalım. İç malzemesi hazır.

İlk yufkayı tezgaha açalım. Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağı gezdirip fırçayla heryerine gelmesini sağlayalım. Yine fırça yardımıyla yarım tatlı kaşığı margarin yada tereyağı da sürelim. Yağlı yufkaya; çay süzgüsü yardımıyla 1 tatlı kaşığı unu serpelim (her yerine gelmesine dikkat edelim, eğer yufkanız büyükse un oranını artırabilirsiniz). Unlu ve yağlı yufkayı ikiye katlayalım (yani yarım ay şekline getirelim yufkayı).

Düz olan kısmına yeteri kadar iç malzemesinden koyup, kenar kısımlarını çok hafif içe katlayarak saralım (ne çok sıkı, ne çok gevşek). Sardığımız böreği; 3 parmak kalınlığında keselim ve yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayalım. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam çörek otu serpelim. 180 dereceli fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirelim.

Sıcak olarak servis edelim.. Afiyet bal şeker olsun efendim. :)



Püf Noktası:

Bu ölçülerle resimdeki büyüklükte 25 adet börek çıktı.

Patatesleri rendeledikten sonra mutlaka sıkın ve o şekilde kullanın. Bu ve tüm patatesli börekler için geçerli bu durum. Ben patatesli böreklerimi her zaman çiğden rendeleyerek hazırlarım. Pişmesiyle ilgili hiç sorun yaşamadım.

Bu böreği özellikle sıcak olarak tüketmenizi öneririm. Çok daha lezzetli çıtır çıtır..

Patatesli olarak paylaştım ama, bu böreği mutlaka kıymalı da denemenizi öneririm..

Malum ramazan ayına girmek üzereyiz. Bence bu börek iftar sofralarınız için oldukça ideal bir lezzet. Ayrıca bu böreği pek çok yufka böreği gibi önceden hazırlayıp; saklama kabında (ara katlara buzdolabı poşeti koyarak) dondurucuya kaldırabilirsiniz. 



5 yorum:

  1. Ellerinize sağlık Pınar hanım . harika olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Nursevin Hanım ne mutlu sizin gibi ustalardan bunları duymak teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  3. Benim gibi börek severlere harika bir çeşit. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık harika ☺

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık harika ☺

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

İzleyiciler

 

Pınarla Doydum Template by Ipietoon Cute Blog Design